zaterdag 30 mei 2009

le Somail


terug?






de Bourgogne trekt,zie mezelf liggen in Clamecy,in t canal de Nivernais
De beslissing is genomen,en na 5 dagen in t bos boven Trebes,keer ik t schip op 21 mei en begin aan de reis terug omhoog. Via Laredorte,Roubia en daarna Paraza kom ik net boven Le Somail de Sup Herbe tegen,een 17 meter lang hollands soort ex oliebootje,van mijn vriend Rainer,een 69jarige duitse ex acteur,die er al 8 jaar hier op t kanaal mee rondzwerft met zn vriendin Juliana. Rainer betaald voor een maand,vervalst t vignet en komt er mee weg om de rest van t jaar gratis te varen.Liggeld heeft ie ook nog nooit betaald!Een prachtige vent.Hij sleept me al dagen lang s avonds mee naar de meest fantastische restaurantjes in dorpjes weg van t kanaal,want de restaurants aan t kanaal zijn volgens hem"Scheisze"
Onder Le Someil,net voor t aquaduct van de Cesse meren we voor een paar dagen af en ik hoor dat t herbergje van La porte Minervoise,schuin tegenover ons,al 3 weken dicht is Natuurlijk wordt mijn horecanieuwsgierigheid gewekt,en ik ga er achteraan.Na 3 dagen van t kastje naar de muur gestuurd te worden kom ik er met de hulp van Marga van de VVV in Somail achter hoe de vork in de steel zit
Ik kom in aanmerking om t over te nemen en moet mijn cv per mail opsturen naar de Vnf.Wat een kans zeg...maar,ook een einde aan de vrijheid
Ondertussen komt Jean Mark ook de kennissenkring binnen,Jean Mark is ex junk,ex bajesklant,maar vooral een begaafd dichter en een zeer vriendelijk natuurmens.Hij woont in een caravan vlak naast de boot in t bos en eet wat ie in t bos vindt
Hij is zeer vriendelijk maar ziet er vervaarlijk uit.Groot,met zelf ontworpen tatouages op zn bovenlichaam.
Hij is ooit ns gepakt terwijl ie probeerde 500gram heroine in de pen van zn fietszadel uit Spanje via de pyreneeen naar Frankrijk te smokkelen.Hij wist terwijl ze met zn fiets bezig waren ,de bossen in de pyreneeen in te vluchten,en heeft zich daar 2 weken schuil gehouden.JM heeft in t herbergje van La port Minervoise hand en spandiensten gedaan en vertelt daarover.Dat...en mijn ervaring op t horecagebied maakt dat ik er na beraad met mezelf toch vanaf zie
Blijf hier nog een paar dagen en dan ga ik door

actiefoto van zus Valerie

dinsdag 12 mei 2009

Trebes






Vertrek uit Salleles aan t canal de la Robine,weer richting canal du midi om de reis te vervolgen.Tussen Salleles en t canal du midi liggen 5 sluizen,lastige sluizen voor de solovaarder.
Afmeren voor de sluis,naar de sluis lopen,,op de sluis een knop indrukken,terug naar de boot,de sluis binnenvaren,weer op een knop drukken waarna de sluis in werking gaat.
Net als ik voor sluis 1 wil afmeren om t ritueel te starten,gaan de deuren open en t licht op groen.Zoo..dat is lekker!En zo gaat t bij alle 5 sluizen.Op de laatste sluis hoor ik via de intercom roepen,bon voyage! T is de aardige sluiswachter met wie ik eerder de duiker heb`geholpen`.
Via le Somail,klein dorpje,maar o zo mooi,Ventenac en minervois naar Trebes.En daar lig ik nu,even een weekje onderhoud aan de boot,beetje timmeren.

Narbonne


Een stad,een mooie stad,een mooie oude romeinse stad,maar niet mijn stad.Voel me helemaal niet op mn gemak.K lig in t hart van de stad,net naast een sluis,als enige.T wemelt er van de krakersachtige types,bijna allemaal engelsen,met honden,puppiesdan.Overdag bedelen ze in de stad,s avonds slapen ze op de bankjes en in de parkeergarage net naast de boot ondermeer,zij wel...,ik niet,slapen dan
bedoel ik dan!Doe geen oog dicht,moet aan mn ervaring in Maastricht denken.Volgende morgen komt de havenmeester even 35 euro afrekenen,ik ga met m in discussie,...dat betaal ik never nooit niet``ca je payer jamais plus,plus jamais,plus,....ben je helemaal van de pot gerukt``vous etes entierement tirez du pot,...geld groeit me niet op mn rug``l argent n augment pas sur mon dos!
Maar....zegt ie,dat is pas voor de tweede nacht,de eerste is gratis!! Voor ie van boord is,heb ik de motor al gestart.Snel terug naar Salleles,naar de uilen die elkaar s nachts roepen,``mooiste nachtgeluid dat ik ken``,en t rustige dorpsleven.
Dat is wat ik wil.

vrijdag 1 mei 2009

l Aube





In t kanaal tussen Salleles en Narbonne ligt een stukje rivier,de l Aube Mag er niet op vanwege heftige stroming,de rivier voert regen en smeltwater af.Ga even kijken en t is heftig.
Een team archeologen heeft een stukje rivier afgebakend,maar moeten de rode pilonen van de Vnf weghalen,en terecht.Levensgevaarlijkvoor de scheepvaart.Precies daar waar je van een stromende rivier een scherpe bocht moet maken om in t kanaal te komen.Boven ligt een luxe motor die zwaar schade heeft opgelopen omdat ie de bocht niet kon maken en daardoor tegen een muur aan kwakte.En morgen mag ik!K hou mn hart vast
Een duiker is gearriveerd om de boeien weg te halen,maar verzuipt bijna door de sterke stroming. Joop helpt mee om m weer naar de kant te trekken De boeien blijven liggen.
De volgende middag gaat t licht op groen,en ik besluit te gaan Stom!!De bocht gaat,maar daarna kom ik in de stroom terecht,t is maar een kleine kilometer varen,maar t gaat hard.En over t hele stuk valt de rivier aan bakboord over een barrage 2 meter omlaag.Wegblijven daar dus.En dan een sluis met een hele smalle boogbrug ervoor,vol in de stroom.Ik gooi m al na 200 meter in zn achteruit,maar er gebeurt niet veel,behalve dat ik nog gewoon vooruit ga,alleen nu zijwaarts.Ga nu ook richting de barrage.
Heb geen andere keus,gas geven en hopen dat ik precies goed voor de brug uit kom of anders de barrage af....
Kom niet goed uit en raak de brug met als gevolg een flinke deuk in t boeisel en t potdek.Shit shit shit,maar ik ben in de sluis!
Heb van dit alles geen foto s kunnen maken vanwege bezigheden,zeg maar.Denk er aan om t morgen voor de foto nog een keer te doen Yeah,right.

Salleles d Aube




Heb ergens bij Agde in de buurt op de keien gezeten en ik voel dat er iets met de schroef is.Mag er na overleg met Vnf hier in de dubbele sluis van Gailhousty;"gedeeltelijk een dokje",even een paar uurtjes uit voor een inspectie.
Een van de schroefbladen is krom,t is niet veel,maar genoeg voor vibratie.
Weet nu wat er is,en kan gaan nadenken over een oplossing.s middags er weer in,en besluit door te varen naar Narbonne. Zus Valerie en zwager Luuk zijn ook nog even langsgeweest in Salleles met pindakaas en muntendrop,en een berg boeken om te lezen,heerlijk

Vias



bij Vias,is duidelijk dat varen met de stuurhut overeind niet gaat op t canal du midi
Afbreken dus.Na Vias kom ik tot aan de 7 sluizentrap van Foncerannes net boven Beziers.Fraai bouwwerk en veel publiek ook tijdens de klim.Je ziet de mannen denken:wil ik ook,wil ik ook.De sluismeneer van de eerste drie is een kwal,hij zegt dat ik er eigenlijk alleenvarend niet in mag.Bang dat ie een touwtje aan moet pakken zeker,homo!Gelukkig bij de volgende vier ,een mevrouw,die graag mn touwtje aanpakt.
Verder dan,langs allerliefst dorpje Poilhes,Capestang,met een vreselijk smal boogbruggetje,Argeliers en dan s avonds twee sluisjes voor Salleles d Aube afmeren